Specialisatie-opleiding tot Therapeut

Vervolgopleiding

Start 17 oktober 2025 - Eind 29 maart 2026

Inschrijven
bergpad

Reconstructive-based-Therapy is een begeleidingsmodel voor individuele begeleiding en relatietherapie. Het is het resultaat van de integratie van de bewustzijnsverruimende ervaringen tijdens Reconstructive aan de ene kant én de gedragenheid van een therapeutisch proces aan de andere kant. Dit therapeutisch proces zorgt ervoor dat de Reconstructive-ervaringen een plek kunnen krijgen en de diepere emotionele lagen die ze aanraken, effectiever verwerkt kunnen worden.

Deze opleiding richt zich naar begeleiders en hulpverleners uit het bredere veld, zoals daar zijn psychotherapeuten, psychologen, coachen, relatietherapeuten en begeleiders uit de zorg, de sociale, medische, onderwijs en private sector. Hun cliënten en teams lopen vaak vast op aspecten uit het onbewuste die leiden tot conflicten, crisissen, weinig zelfrespect, schaamte of schuld, en uitmonden in stress, burn-out, perfectionisme, mid-life, depressie, relationele moeilijkheden, twijfel.

Reconstructive kent zijn wortels in de Psychotraumatologie, de Jungiaanse psychologie, in de Inner-child-psychologie en in de Hechtingswetenschappen. In deze opleiding leer je vanuit de nieuwste tendenzen in deze wetenschappen een bril ontwikkelen om het onbewuste te zien en zichtbaar te maken. Hoe meer je eigen schaduwaspecten als begeleider geïntegreerd zijn, hoe makkelijker je schaduwaspecten van anderen kan waarnemen. Jung introduceerde 'de menselijke schaduw' al lang geleden. Ook rond het begrip 'Innerlijk kind' wordt al vele decennia lang nagedacht binnen de psychologie. Ook over 'Trauma en Hechting' is al veel inkt gevloeid.

Reconstructive kan beschouwd worden als een vernieuwende methode op gebied van persoonlijke ontwikkeling en trauma-healing. Net omdat het directe lichamelijke ervaringen geeft van beide zijden van de schaduw: de onbewuste pijn én de afweer.is het verwerkingsproces naderhand van ongekende diepte.

Schaduwaspecten integreren helpt je dus om jezelf dieper te begrijpen, te erkennen, te koesteren en richting te geven.

Voor hulpverleners en begeleiders is het onderzoek naar de eigen schaduwdelen extra belangrijk. Een proces dat je zelf niet gelopen hebt, kan je niet doorgeven aan anderen. Integratie van schaduwdelen maakt dat begeleiders aanweziger kunnen blijven in het soms woelige proces van hun cliënten en in lastige team-dynamieken. De interventies die ze dan maken, zullen effectiever en evenwichtiger zijn.

Daarnaast is kennis over de schaduwkant van mensen en van de wereld in het algemeen, van grote waarde als je met mensen werkt en jezelf de nodige zelfzorg gunt. Het is nu éénmaal een realiteit dat de 'redder in de hulpverlener' hem of haar kwetsbaar maakt voor burn-out, stress, depressie, schuld en schaamte.

Dit specialisatiejaar kan enkel gevolgd worden na deelname aan een Basisopleiding in Reconstructive en de Vervolgopleiding tot Counselor. Deze 9-daagse Basisopleidingen worden regelmatig georganiseerd en vormen de ideale basis qua persoonlijke ontwikkeling en schaduw-integratie. In de Vervolgopleiding is er meer ruimte om je te richten om het proces van cliënten en het integreren en leren toepassen van het model. Dit specialisatie-jaar laat toe dieper in te gaan op de onderstroom van therapeutische processen in cliënten.

Structuur en inhoud van de Specialisatie-opleiding tot Therapeut

·     Dag 1/2/3: Vervolgmodule in Reconstructive, Eigen proces/Leerplan voor jaar 2 - Facilitator: Bart De Coninck

Domein Martinus in Zoersel - 17/18/19 oktober 2025

·     Dag 4: In bed met de vijand. Studiedag. Theorie, Oefenen en Supervisie - Facilitator: Bart De Coninck

Centrum Het Midden in Malle -22 november 2025

·     Dag 5: Schaamte, schuld en narcisme. Studiedag. Theorie, Oefenen en Supervisie – Facilitator: Bart De Coninck

Centrum Het Midden in Malle –13 december 2025

·     Dag 6: Burn-out, perfectionisme en depressie. Studiedag. Theorie, Oefenen en Supervisie - Facilitator: Job Hulshoff

Centrum Het Midden in Malle - 24januari 2026

·     Dag 7: Zin en onzin van labels en diagnoses. Studiedag. Theorie, Oefenen en Supervisie - Facilitator: Bart De Coninck

Centrum Het Midden in Malle -28 februari 2026

·     Dag 8/9/10: Vervolgmodule in Reconstructive, Eigen proces/Eind-evaluatie - Facilitator: Bart De Coninck

Domein Martinus in Zoersel - 27/28/29 maart 2026

Verder zijn er 3 online opvolg- en supervisie-sessies voorzien in dit traject: 12 november 2025, 14 januari 2026 en 11 maart 2026 van 19u30 tot 21u

De verschillende onderdelen van deze opleiding kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden, bijvoorbeeld één bepaalde Studiedag of Module.

Na het volgen van de volledige opleiding kom je in aanmerking om gecertifieerd te worden als erkend Therapeut in Reconstructive-based-Therapy. Voorwaarden zijn: een gunstige evaluatie, het volgen van minstens 20 supervisie-uren en de bereidheid tot bijscholing.

Wil je graag meer weten over onze methode.

Overnachting is niet inbegrepen in de prijs van deze opleiding. Op Domein Martinus is overnachting wel mogelijk. Meer info via Domein Martinus

Praktisch

Deze opleiding start met een 3-daagse module in Domein Martinus in Zoersel, uit 4 Theorie-, Oefen- en Supervisie-dagen in Centrum Het Midden in Malle. En een 3-daagse module ter afsluiting in Domein Martinus in Zoersel.

Inschrijven
Prijs:
€ 1465,00 (btw inbegrepen). In deze prijs zijn inbegrepen: maaltijden op vrijdagavond, zaterdag- en zondagmiddag, alle coffee-breaks en het studiemateriaal inbegrepen. Afzonderlijke deelname aan één 3-daagse module is ook mogelijk aan € 495,00 (btw inbegrepen) of aan een Studiedag aan € 145,00 (btw inbegrepen)
Uren:
Vrijdag telkens 14.00 tot 20.00, zaterdag van 10.00 tot 18.00, zondag 10.00 tot 16.00 en 3 online supervisie-sessies van 19u30 tot 21u
Voor:

Om deze Specialisatie-opleiding te kunnen volgen is het nodig dat je een Basisopleiding in Reconstructive én de opleiding tot Counselor/Coach afgerond hebt

Waar:

Facilitator

Bart De Coninck

Bart De Coninck

Facilitator/Supervisor

Meer info
 Job Hulshoff

Job Hulshoff

Facilitator

Meer info

Inschrijven

Eens je je inschrijving bevestigd hebt, sturen we je de informatie om de betaling uit te voeren.
Bedankt! We hebben je inschrijving ontvangen.
We komen zo snel mogelijk bij je terug.
Oei, er was een probleem om je formulier te versturen. Stuur ons een mailtje en we komen snel bij je terug.
Terug naar het overzicht